2013. május 28., kedd

Szőlőcukor

Igaz ez nem a cukormentes szekció, hanem a hypo ellenszere :)
Miután Lilla írt bejegyzést arról, hogy hát azért nem mindegy milyen szőlőcukrot eszünk, azt is meg lehet unni.
Ma az Aldi-ban a pénztár sornál boldogan vettem észre ízesített szőlőcukrot, és nem a szokásos, mentol, citrom, sima oszt kész.
Hanem volt narancsos, zöld almás (meg még valami, amit nem tudtam megjegyezni :D)
A zöld almásra csábultam el, majd a következő hyponál kiderül az íze :)


Ára: 2 db doboz van egyben, 300 ft.
CH: egy darabban 2,2 gr van, viszont szőlőcukor révén extra gyorsan felszívódó. 

2013. május 18., szombat

Lisztkérdés

Folytatom a sort, és most a lisztekkel szeretnélek egy kicsit megismertetni titeket. Ma már a teljes kiőrlésű liszttől kezdve a szénhidrát csökkentett liszteken át minden van a boltokban.

Kezdem a teljes kiőrlésű liszttel. A Tk lisztnek a szénhidráttartalma megegyezik a fehér lisztével, viszont a vércukoremelő hatása alacsonyabb, így kevesebbel is jól lakik az ember, és később lesz éhes. Van graham liszt, rozsliszt, amiket már pár száz forintért megkaphatunk a boltokban, és szinte mindenhol találunk a polcokon, nem kell bioboltba vadásznunk utána. Aki le szeretné cserélni a fehér lisztet, kezdetnek kiváló alternatíva lehet. A felhasználása megegyezik a fehér liszt mennyiségével, nem kell több folyadék, bár ebben nem vagyok teljesen biztos. :)

2. Norbi Update liszt és Master Mix. 


A két liszt között nem sok különbség van. Az Update liszt már előre be van keverve, és 1 kg-s kiszerelésű. A Master Mix nincs bekeverve, így ahhoz még valami lisztet vennünk kell. Jó megoldás lehet hozzá az előzőleg említett TK liszt. A két liszt között nagyjából 100-200 ft árkülönbség van. Az egyik hátránya, hogy nagyon fűrészpor ízű a sok hozzáadott szója miatt. Nagyjából az összes sütim a kukában végezte, amit ebből a lisztből készítettem, vagy legalábbis próbálkoztam. Nekem kezelhetetlen volt, a kelt tészta nem kelt meg. És, ha sikerült is valami belőle, akkor a mellékíze miatt nem bírtam megenni. Így hamar váltottam. Amúgy a kilós liszt ára nagyjából 1400 ft körül van. Ja, és ez a liszt jóval több folyadékot vesz fel, a rostok miatt, nagyjából 1.5x annyi folyadék kell hozzá.

3. Diabestar sütemény és kenyérliszt

Én ezt a lisztet használom, és nagyon meg vagyok elégedve vele. Megkelnek vele a tésztáim, és nincs borzalmas mellékíze. Ebben is sok a rost, így több folyadékot kell hozzáadni, de én a receptben megadott lisztmennyiség 2/3-át használom, így nem kell több folyadék, és még spóroltam egy kis lisztet is :) Az egyetlen hátránya, hogy a Süteményes lisztet jóval kevesebb helyen lehet beszerezni, mint a kenyereset. Netes áruházakban lehet venni. Ja, és az árkülönbség sem elhanyagolható. 7-800 ft körül lehet kapni 1 kg-t, ezt már nem kell bekeverni, önmagában lehet használni.

4. Dia-Wellnes lisztek

A DW lisztek hasonlóak a Diabestar lisztekhez. 2 fajtája van: 6 gramm ch tartalmú koncentrátum, amit szintén keverni kell, ez fél kg-s kiszerelésben lehet kapni. 1 kg-s liszt, aminek a ch tartalma 50 gramm körül van, nem kell keverni. Ezek szintén könnyen kezelhetőek, és most már nem tartalmaznak szóját, így bátran fogyaszthatóak. Amúgy a DW-nek nagyon sokféle terméke van, palacsintaporok, fagyipor, mogyorókrémek, édesítők. Bioboltokban, neten szintén rendelhető, az ára 1000 ft körül mozog, bolttól függően.

5. Kilófaló lisztek 

Itt szintén azt mondanám, hogy hasonló a Diabestar liszthez, kb. 50 gramm ch van 100 gramm termékben, lassú felszívódás. Itt szintén 3 fajta van, kelt tésztákhoz, süteményhez, és kenyérhez való liszt van, ezeket is 8-900 ft-os áron lehet kapni, az Auchamban és bioboltokban.


Bármelyik lisztet is választjátok, figyeljetek arra, hogy ezekből sem lehet korlátlan mennyiséget fogyasztani, hisz szénhidrát és kalória értékük van, de jó alternatívák lehetnek a fehér liszt helyett. Írjátok meg nekünk, hogy ti melyiket használjátok, illetve mik a tapasztalataitok. A neten nagyon sok olyan blogot lehet már találni, ahol ilyen liszttel készült sütemények/tészták receptjét lehet megnézni, és így nektek sem kell kísérletezni. Jó sütögetést! :)

2013. május 15., szerda

Obst Riegel


Aldi-s temék, egy csomag 500 ft, viszont 5 db van benne, ha megnézzük a külön árakat, az nem is drága :)
Nagyon tetszik, hogy egyáltalán nincs benne sima cukor, csak fruktóz és méz.
CH-ja szeletenként 21 g, abból 15 g cukor.

Legjobban az összetevők tetszenek:
- szárított almadarabok
- sűrített almalé
- mazsola (ez annyira nem tetszik :D)
- banánpehely (11%)
- zabpehely (teljes magból)
- oligofruktóz
- kukoricapehely
- eperlé sűrítmény (3%)
- méz
- ostya
- szárított eper
- növényi zsír
- étkezési sav
- természetes aromák

Az ostya rajta annyira nem jött be, mintha papírt ennék. Bár lehet csak hozzászokás kérdése. Nekem kicsit túl édes, viszont rengeteg ideig kitart, utána sokáig nem lettem éhes.

2013. május 9., csütörtök

KenyérTéma

Erősen emlékszem azokra az időkre, mikor kicsi voltam. Na nem azért, mert már akkor is Diabéteszes voltam, hanem azért, mert a nagypapám is ezzel "küzdött." Emlékszem, mindig a zsemlét vette magának, és ebből meg is evett 3-at egy nap. Ma, a kórházakban még mindig ez az idő megy, reggel a kedves ápolónők behozzák a 3 zsemlét, és ezt kell beosztani egy napra. de, ha kiszámolom, 3 zsemle 90 gramm CH és 450 kalória. Ez olyan esetben, amikor 120 gramm CH-ra és 1200 kalóriára ítélik az embert kivitelezhetetlen, hogy napi 3 zsemlét fogyasszon. Tehát, kell valami más alternatíva, szerencsére ezekből már elég nagy a választék, ezeket szeretném most nektek bemutatni.

Az első ilyen kenyér, amit kipróbáltam, az a Norbi Update szeletelt kenyér volt.

300 grammos kiszerelésben lehet kapni, és fűrészpor ízű. A szója miatti mellékízt én nem sokáig bírtam. És, meg kell mondjam, ha épp nincs akcióban, az ára sem olyan finom. Az update üzletekben 500-600 ft környékén mozog az ára egy zacskónak. Időnként a Tescoban lehet kapni akciósan, de csak ha 3 zacsival vesz rögtön az ember. A CH tartalma 1 szeletben 6-7 gramm körül van, ami nagyon jó, csak épp az ízén változtathatnának. A szóját én amúgy sem tartom túl egészségesnek, úgyhogy hamar elfelejtettem ezt a kenyeret, de mindenképp említést kellett róla tennem, hogy van.

A következő kenyér, amit én fogyasztok, az a Ceres gyártó Slimm kenyere. Na, ez az a kenyér, aminek az íze legjobban hasonlít a fehér kenyér ízére. Lassan 1.5 éve ezt eszem, már vágyom valami másra, de akkor is finom ez a kenyér. 100 grammban 33 gramm ch van, egy szeletre lebontva 6.4 gramm, és 41 kcal-t tartalmaz. Finom, jóízű, semmi mellékíze nincs, és az ára is nagyon baráti. Kb. 300 ft a 250 grammos kenyér, ami nekem kb. 1.5 hétre elég. Egyszerre 2 szeletet szoktam enni, és nagyon jól eltelít.



A harmadik kenyérféle a ProBody kenyér. Kétség kívül, ez a legjobb CH értékkel bíró kenyér. 100 grammban mindössze 6 gramm CH van. Ez nagyon jó adat, tele van magokkal, tehát, aki szereti a magos dolgokat, bátran próbálja ki. Igaz, én még nem ettem, így nem tudok az ízéről beszámolni, de tudom, hogy sokan szeretik és fogyasztják. Az ára is elég jó, 360 ft körül lehet kapni, ahhoz képest, hogy Update verziója ugyanezekkel az adatokkal bír, és 700 ft-ért árulják, szinte ingyen van. :) A közeljövőben én is szeretném kipróbálni, egyenlőre a magok miatt nem mertem, de ha bejön, váltok erre.


Ezen a 3 féle kenyéren kívül is elég széles a paletta. A teljes kiőrlésű kenyerek lassabban szívódnak fel, így a vércukoremelő hatása is alacsonyabb, mint a fehér kenyérnek. Ha valakinek hiányzik, 1-1 szelet időnként lecsúszhat, de óvatosan, hisz 100 gramm kenyérben 55 gramm CH van. Figyeljetek arra, hogy olyan kenyeret vegyetek, amiben nincs Maláta, mert az egy színezék  és ha végig olvassuk a kenyerek alkotóelemeit, sok helyen felfedezhetjük. 

Ti milyen kenyeret használtok? Várjuk az ötleteiteket kommentben. :) 

P.S.:

Én szoktam enni zsemlét/kiflit, de általában felet, vagy kifliből 1 egészet reggelire, de akkor már nem iszom mellé tejet, a fél zsemle mellé még 2 dl tej belefér a reggeli 25 gramm ch-ba. 

2013. május 8., szerda

Cerbona müzli szeletek

Kiegészítő étkezésre ideálisak a müzliszeletek, és szerencsére egyre több cukormentes müzli van, vagy éppen csökkentett cukortartalmú.

Én nagyon szeretem a Cerbonás müzliket. Cukormentes változatból 2 fajta van: Kakaós-mogyorós és piros gyümölcsös. (Be kell valljam, hogy nekem nem jött be az utóbbi, de a kakaós nagy favorit.)

A csökkentett cukortartalmú fajtából az étcsokis-málnás a kedvencem. Bár tartalmaz valamennyi cukort, de a felszívódó CH-ja 8.5 gramm, emellé még gyümölcsöt is fogyaszthatunk, ideális tízóraira vagy uzsonnára.
Meg kell mondanom, hogy ezeknek a müzliknek az ára is nagyon barátságos. Az étcsokis-málnás kb. 80 ft-ba kerül, a cukormentes müzlik pedig 70 ft körül mozognak. Ha kifog az ember egy jó akciót, akkor 60 ft körül be lehet szerezni egy szeletet (Én ilyenkor veszek többet, és kitart egy darabig.) Beszerezni bárhol be lehet, Auchan, Tesco, DM, CBA mind lehet kapni, bár az árak között lehet eltérés természetesen.



P.S.:

Update Norbinak is van müzlije, kb. 140 ft-ért, és bűn rossz. :D  Azt hiszem a CH értékei nem sokkal jobbak, mint a Cerbona müzlinek, csak épp ugye a márka, hát meg kell fizetni... :)

2013. május 7., kedd

Aldi müzliszelet *teszt*

Társbloggerként jelentkezem most gyarapítani a diabkaja tesztek listáját.


Knusperone Müsliriegel müzliszeletek mogyoróval és maltitsziruppal

  • A tények:

Szénhidrát: 14,4g/db (ebből cukor: 0,3g, poliolok: 5,5g) 
Energiatartalom: 99 kcal/db
Ára: 400Ft 

  • Az értékelés:

Nyolc darabot szorítottak be a dobozba, így szerintem megéri az árát, és az íze is teljesen rendben van. Étkezések közé szerintem jól beilleszthető. 
Ropogós is, ha megfogod ragadsz is tőle, mint egy müzliszelettől elvárható    :-) 

A képen is látszik, hogy létezik több ízesítés (csokis, és vörösáfonyás volt még), én a mogyorósat azért válaszottam, mert ebben volt a legkevesebb szénhidrát. 

  • Lelőhelye: 

ALDI













 ## Sanyi ## 

2013. május 5., vasárnap

Termelői johurt

Boldogan mondhatják az ízlelő bimbóim, hogy máóóó, mintha én készítettem volna házilag :)
A "márka" annyi, hogy Termelői, ára 250 ft  (fél liter). Csak joghurt gyümölcs és egy pici tartósítószer van benne. Tehát csak gyümölcscukorral kell számolni. CH-t sajnos nem írtak rá.
Lelőhely: nekem a budapesti Lehel piacról hozták.

2013. május 4., szombat

Ela termékek

Új rovatunk következik
Mivel sokan hiányolnak olyan beszámolókat, hogy ki milyen csökkentett cukortartalmú/cukormentes ételeket/italokat talál. Így elkezdjük azt is, hiszen ezzel is megkönnyítjük a diabetest ;)

Részt vettünk a Civil Fórumon, onnan szereztem be őket. Az ilyen rendezvényeken mindig vannak olcsón egészséges termékek (hogy utána vedd meg drágán).
Én bevásároltam Ella termékből, és végre vettem steviát is.

A szerzemények :)

Mivel, nekünk cukorbetegnek a szénhidrát a legfontosabb, így leírom.
Kakaós keksz 100 g/45 g CH (43 g keményítő, 1 g laktóz, 1 g szacharóz)  Egy csomag 120 g
Mogyorós ostya 100 g/48 g (16 g cukor amiből 3 g laktóz, 13 g fruktóz) egy csoki 40 g
Mogyorós ostya kakaós bevonattal 100 g/46 g (izomalt 12 g, fruktóz 11 g, szacharóz 1g) egy csoki 25 g

Az izomalton csodálkoztam, eddig még nem hallottam róla. Így utánanéztem itt
Steviát meg nem kell számolni :)
Az árak. Mivel én rendezvényen vettem, így jelentősen olcsóbbak.
Kakaós keksz: 160 ft
mogyorós ostyák 60 ft
stevia: 260 ft

Ízre teljesen jók, finomak, nincs eltúlozva benne az édesítő :) Nekem nagyon tetszettek, kár hogy még alig van elterjedve a boltokban.