2013. július 24., szerda

Zabliszt

Már jó ideje sütök, főzök zabbal. És most már zabliszttel is.
100 gr zabban 60 gr CH van, viszont lassan felszívódó, eltelít és rengeteg jótékony hatása is van. Rossz az örömben, hogy magában túl tömény (még én se tolerálom csak azt használni), így én keverni szoktam. Fele sima liszt-fele kenyérliszt.
Egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy ha főzünk vele, akkor több, mint kétszerezésre tud duzzadni. Tehát így is "kevesebb" szénhidrátot nyerünk.
Zabkásaként is kiváló, egy időben sokat ettem, csak meguntam. 2 dl tej (10 CH) 5 dkg zab (30 CH), ebből akkora reggeli lesz, hogy az ember elvan vele akár délig is. A vércukrot meg nem emeli fel az egekbe, hanem szépen, lassan szívódik fel.
Én szoktam még kísérletezni zabkekszekkel, zabtortákkal, ma túrós-zabos pogácsa volt :)

Egy kis információ róla:
"A Zabpelyhet gondosan válogatott, egész szemű, kiváló minőségű gabonából malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítjuk elő. A zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmi rostot  természetes vitaminokat és ásványi anyagokat. Felhasználásának legnépszerűbb módja a vízben vagy tejben való felfőzés, valamint a joghurtban, kefirben való áztatás, de főtt ételek, sütemények, töltelékes áruk is készíthetők belőle.
A Zabkorpa a legismertebb élelmi rostban gazdag tápanyagaink egyike, mely alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészségünk megőrzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség megszüntetésében. Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázáshoz is sikerrel alkalmazható. Jó hatású a cukorbetegek diétájában is.
A Zabpehelylisztet a kész zabpehely őrlésével, majd frakcionálásával állítjuk elő, így a liszt tartalmazza a zabpehelyben lévő összes biológiailag fontos alkotóelemet. Kiválóan alkalmas mártások, főzelékek sűrítéséhez, töltelékes áruk készítéséhez, panírozáshoz."
Forrás: testmester

Ár: a sima zabpehely általában 200 forint/fél kilóért kapható. Zabpehelylisztet állítólag nem jó venni, mert hamar megromlik, ha nem használjuk fel. Egy egyszerű aprítóval viszont hamar tudunk készíteni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése